Rzepakowy jest biały jak smalec, lipowy ma piękny, złotawy kolor, a spadziowy odcień bursztynowo-brązowy, czasem z zielonkawym refleksem. Od czego tak naprawdę zależy barwa miodu?
Tajemnica koloru miodu – a także jego smaku i zapachu – tkwi w rodzaju spadzi lub nektaru kwiatowego, zbieranych przez pszczoły. Kolor płatków kwiatów nie ma przy tym niemalże żadnego znaczenia – przykładem na to jest gryka, której płatki są białe, a miód z jej nektaru ma kolor ciemny, brązowy, w stanie płynnym niemal czarny.
Warto też wiedzieć, że ten sam gatunek miodu może mieć inne kolory w poszczególnych zbiorach, zarówno w tym samym sezonie pszczelarskim, jak i w kolejnych latach – i jest to całkowicie naturalne. Wpływa na to bowiem:
- aktualna temperatura powietrza, wilgotność i szereg innych czynników klimatycznych,
- skład nektaru, np. zawartość cukrów prostych i wody.
Miód spadziowy z gór może mieć zatem nieco inny kolor, smak i zapach od tego samego miodu kupionego przykładowo na Mazurach. Zmienność barwy miodu jest zjawiskiem całkowicie normalnym i w żadnym razie nie świadczy o tym, że pszczela słodycz została potraktowana sztucznymi konserwantami. Kto od lat kupuje sprawdzony, dobry miód od tego samego pszczelarza, na pewno sam to zauważył.
Co więcej, barwa miodu zmienia się wraz z upływem czasu, gdy miód przechodzi z patoki (stanu płynnego) w krupiec (stan stały, skrystalizowany). Świeżo wybrany miód wielokwiatowy może mieć kolor złocisty albo herbaciany. Ponieważ przeziera przez niego światło, intensywnie żółta, nieomal bursztynowa barwa miodu jest jeszcze lepiej dostrzegalna. Natomiast gdy miód ten skrystalizuje, traci swój „blask” i przybiera barwę raczej ciemnożółtą. Z kolei miód malinowy jest tuż po zbiorach zazwyczaj żółty, w formie skrystalizowanej zaś może mieć kolor od białego do jasnożółtego.
Kolor różnych gatunków miodu
Z zasady poszczególne gatunki miodów można łatwo rozpoznać po kolorze. Zawsze jednak warto wziąć pod uwagę fakt, że natura może zaskoczyć smakoszy pszczelich słodkości psikusem, jeśli chodzi o barwę, smak, zapach, tempo krystalizacji czy smarowność ulubionego miodu.
Akacjowy: słomkowożółty
Faceliowy: jasnożółty
Gryczany: brązowy z czerwonawym odcieniem
Koniczynowy: jasnożółty
Lipowy: złocistożółty
Malinowy: słomkowy, jasnożółty
Nagietkowy, topolowy, rozmarynowy: bursztynowy
Rzepakowy: biały, jasnożółty
Słonecznikowy: złocistożółty
Spadziowy: brązowy, czasami z zielonym odcieniem
Szałwiowy: jasnożółty, złocistożółty
Wielokwiatowy: jasnożółty, złocistożółty, herbaciany
Wrzosowy: czerwono-brązowy, bursztynowy